WIA-Edu-100-Jaar

 

OP ZOEK NAAR DE ZIEL VAN DE ZAAK

Dit is een ander boek geworden dan het jubileumboek over 100 jaar Widenhorn dat de auteur zeven jaar geleden is begonnen te schrijven. De ontdekking van het ‘familiearchief’ met honderden brieven en historisch onderzoek in zeven landen, geven een nieuwe kijk op de geschiedenis van de zaak Widenhorn.

 

De auteur kondigt in een van de eerste hoofdstukken aan, dat dit boek een atypische bedrijfsbiografie is. Het is ook een verslag van de zoektocht naar de ziel van de zaak. De ziel die het voortbestaan van Widenhorn heeft bepaald, door het overwinnen van negen ontwrichtingen in de loop van die honderd jaar. De auteur heeft woord gehouden: de zoektocht is voltooid, het karakter van de zaak is blootgelegd en de resultaten zijn nu geboekstaafd tegen de achtergrond van de geschiedkundige context.

Het succes van de zaak is dat de ontwrichtingen stuk voor stuk zijn overwonnen en dat zo het honderdjarig bestaan in 2019 kon worden gevierd.

Bert Euser (1948, bedrijfseconoom, lokaal historicus), is de derde generatie van het familiebedrijf, thans bedrijvenfamilie. Hij geeft met dit boek een openhartige inkijk, in onder meer organisatie, financiën, familiale verhoudingen, emoties rond de overdrachten, karakter van het bedrijf en de vier generaties ondernemer van de zaak Widenhorn. Van mechanische gereedschappen naar nieuwe technologieën.

De thema’s die aan bod komen, zijn o.a.: historisch onderzoek, genealogie, techniek en technologie, technische handelsonderneming, maatschappelijk verantwoord ondernemen, ondernemen en lokale politiek, technisch- en beroepsonderwijs, Rotterdam, geopolitiek, Tweede Wereldoorlog. Het boek is rijk geïllustreerd met veelal eigen historisch materiaal.

 

Boek(en) aanvragen