Boeken

 

Boeken Bert Euser

  • BESCHIMMELD BROOD EN DICHTE GORDIJNEN 

 Aantekeningen van een mantelzorger

Zonder opsmuk en bijbedoelingen schrijft de nicht van tante Lee haar belevenissen met haar tante kort en bondig in haar agenda. Zo lezen we hoe het contact tussen die twee verandert van een jaarlijks verjaardag bezoek tot een intensieve zorgrelatie. Tante Lee wil niet naar een tehuis, maar hoe lang is dat verantwoord? Houdt Dine dit vol en kan ze wel op vakantie nu Tante Lee zo op haar leunt? Een uniek en toch herkenbaar verhaal voor iedereen die in de privésfeer zorgt voor een kwetsbare.                                                                                                         

 Anderszins Uitgeverij, Texel, juni 2020

Boek(en) Beschimmeld brood aanvragen


De zeven mannen van het sluisje

De Zeven mannen van Het Sluisje.

Als de namen van de slachtoffers onbekend blijven e achtergrondkennis ontbreekt, wordt inhoudsvol herdenken bemoeilijkt.

 

Op 11 oktober 1944 vond een tragedie plaats in buurtschap Het Sluisje. De avond ervoor was een Duitse militair omgekomen doordat hij in aanraking kwam met een stroomkabel die over de weg lag. Hoe die kabel daar terechtkwam is tot op vandaag onduidelijk.

De Duitse overheerser nam wraak en stelde een voorbeeld door een dag later zeven mannen te executeren die er vlakbij woonde of werkten. Over hen gaat dit boekje.

Het Sluisje is landelijk bekend geworden door De Vergelding, een dorp in tijden van oorlog, geschreven door Jan Brokken.

Bert Euser deed hiervoor het vooronderzoek.

Bert Euser (1948) woont sinds 1951 in Rhoon. Hij is bedrijfseconoom, werkzaam als ondernemer en was naast zijn ondernemerschap meer dan 30 jaar actief als raadslid en wethouder. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam staan die gebaseerd zijn op (lokaal) historisch onderzoek.

Boek(en) “De zeven mannen van het Sluisje” aanvragen


OP ZOEK NAAR DE ZIEL VAN DE ZAAK

Dit is een ander boek geworden dan het jubileumboek over 100 jaar Widenhorn dat de auteur zeven jaar geleden is begonnen te schrijven. De ontdekking van het ‘familiearchief’ met honderden brieven en historisch onderzoek in zeven landen, geven een nieuwe kijk op de geschiedenis van de zaak Widenhorn.

De auteur kondigt in een van de eerste hoofdstukken aan, dat dit boek een atypische bedrijfsbiografie is. Het is ook een verslag van de zoektocht naar de ziel van de zaak. De ziel die het voortbestaan van Widenhorn heeft bepaald, door het overwinnen van negen ontwrichtingen in de loop van die honderd jaar. De auteur heeft woord gehouden: de zoektocht is voltooid, het karakter van de zaak is blootgelegd en de resultaten zijn nu geboekstaafd tegen de achtergrond van de geschiedkundige context.

Het succes van de zaak is dat de ontwrichtingen stuk voor stuk zijn overwonnen en dat zo het honderdjarig bestaan in 2019 kon worden gevierd.

Bert Euser (1948, bedrijfseconoom, lokaal historicus), is de derde generatie van het familiebedrijf, thans bedrijvenfamilie. Hij geeft met dit boek een openhartige inkijk, in onder meer organisatie, financiën, familiale verhoudingen, emoties rond de overdrachten, karakter van het bedrijf en de vier generaties ondernemer van de zaak Widenhorn. Van mechanische gereedschappen naar nieuwe technologieën.

De thema’s die aan bod komen, zijn o.a.: historisch onderzoek, genealogie, techniek en technologie, technische handelsonderneming, maatschappelijk verantwoord ondernemen, ondernemen en lokale politiek, technisch- en beroepsonderwijs, Rotterdam, geopolitiek, Tweede Wereldoorlog. Het boek is rijk geïllustreerd met veelal eigen historisch materiaal.

Boek(en) ” Op zoek naar de ziel van de zaak” aanvragen