Hofleverancier

Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland; Bert Euser, directeur WIA Educational; Anco Euser, directeur Widenhorn; Jolanda de Witte, burgemeester van de gemeente Albrandswaard.
Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland; Bert Euser, directeur WIA Educational; Anco Euser, directeur Widenhorn; Jolanda de Witte, burgemeester van de gemeente Albrandswaard.

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland reikt Predicaat ‘Hofleverancier’ uit aan twee Albrandswaardse bedrijven

 
 
ALBRANDSWAARD – Jaap Smit, de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, heeft vrijdag 20 september in aanwezigheid van de burgemeester van Albrandswaard, Jolanda de Witte, het Predicaat ‘Hofleverancier’ uitgereikt aan de Albrandswaardse bedrijven Widenhorn en WIA Educational B.V. Beide bedrijven bestaan honderd jaar.

Naast het Predicaat ‘Hofleverancier’ krijgen Widenhorn en WIA Educational het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”. Jolanda de Witte, burgemeester van Albrandswaard: “We zijn er in Albrandswaard trots op dat we hier bedrijven hebben die al honderd jaar bestaan, die de tand des tijds hebben doorstaan. Namens de gemeente wil ik ons respect uitspreken voor het langdurige ondernemerschap én voor de betrokkenheid van zowel WIA Educational als Widenhorn bij lokale en regionale initiatieven en projecten.”

Leverancier
De oorsprong van WIA Educational B.V. en Widenhorn B.V. gaat terug tot 1919, het jaar waarin Albert Widenhorn zijn Machines Werktuigen en Gereedschappenhandel N.V. vestigde aan de Leuvehaven in Rotterdam. Na het overlijden van Albert Widenhorn In 1944 kwam de dagelijkse leiding in handen van Cornelis Euser.

Na de oorlog ontwikkelde het bedrijf zich tot een leverancier van gereedschappen aan industriële bedrijven, met vestigingen in Rotterdam (linker- en rechter Maasoever), Tilburg, Middelburg en Tiel. In 1982 startte Bert Euser Widenhorn Industriële Automatisering, met de levering van CAD/CAM systemen aan de verspanende en plaatverwerkende metaalindustrie, alsmede opleidingssystemen voor het technisch en beroepsonderwijs.

Bedrijvenfamilie
In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd de overstap van mechanische gereedschappen naar digitale gereedschappen gezet. Inmiddels is het familiebedrijf een bedrijvenfamilie geworden, waarbij Anco Euser zich met o.a. Widenhorn Industriële Applicaties heeft gespecialiseerd op de industrie en Bert Euser zich met o.a. WIA Educational heeft toegelegd op nieuwe technologieën voor het onderwijs in de meest brede zin.

Onderwijs
WIA Educational is leverancier en ontwikkelaar van software en hardware voor het onderwijs, onder meer voor het PO, VMBO, VO, ROC en HBO. Het leveringsprogramma bestaat voornamelijk uit werkplekken (software, hardware en lesmateriaal), technisch educatieve software en professionele software. 

WIA is sinds 1982 betrokken bij alle belangrijke projecten ‘nieuwe technologieën’ in het technisch (beroeps-)onderwijs, zowel op ROC als VMBO niveau.

Benelux
Widenhorn B.V. is gespecialiseerd in productieoptimalisatie bij plaatverwerkende bedrijven. Het werkterrein van Widenhorn is Nederland en België. In de Benelux alleen al heeft Widenhorn honderden actieve klanten in onderwijs en industrie. De bedrijfsactiviteiten van Widenhorn zijn divers, maar toch specifiek gericht op de productieoptimalisatie van haar klanten.

Bedrijfsmuseum
Zowel zakelijk als privé speelden en spelen de familie en hun onderneming een actieve rol in het verenigings- en politieke leven. Een voorbeeld hiervan is de oprichting van het Widenhorn bedrijfsmuseum, opgericht in 2012, dat de historie van Widenhorn én Rhoon in kaart brengt.

 

Artikel in de Botlek Hoogvliet op woensdag 25 september 2019
Uitreiking oorkonde door de commissaris van de koning