Boek Geuzen aan de macht

 

Boek Geuzen aan de macht

  • GEUZEN AAN DE MACHT  

De doorbraak van lokale partijen,                                                             Stichting Politieke Academie Amsterdam, 2015

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kregen lokale partijen meer dan 30 procent van de stemmen. Met meer dan 400 wethouders leveren zij intussen al meer bestuurders dan alle landelijke partijen.

In dit boek beschrijft hij hoe het de vele lokale partijen, die door hun overwinningen zitting namen in het bestuur van hun gemeente, is vergaan. Met als grote vraag: is het ze gelukt om te doen wat ze beloofden: een democratische omwenteling, door niet voor maar samen met de burgers van hun gemeente vorm te geven aan het lokale bestuur?

Euser constateert op grond van gesprekken met tientallen lokale bestuurders, dat het wel degelijk kan. Volgens hem is er geen enkele reden om burgers op te roepen om meer te participeren: dat doen ze namelijk al, zelfs politiek. Het enige wat nog ontbreekt is dat lokale partijen nu ook invloed verwerven op provinciaal en landelijke niveau.

 

Boek(en) Geuzen aan de macht aanvragen