Logicsim Mechatronica

Inleiding MecLab® is het mechatronicamodel voor het VMBO en het voortgezet onderwijs. Het biedt leerlingen inzicht in de belangrijkste toepassingen van de automatisering. De leerlingen kunnen veelzijdige ombouw-, uitbreidings- en programmeeropdrachten zelfstandig uitvoeren. Deze opdrachten worden uitgevoerd op drie productiestations die samen een productiestraat vormen. Bij dit product levert WIA Educational haar Nederlandstalige software.

Hoe werkt WIA Mechatronica? De productiestations van MecLab® worden afzonderlijk met de software aangestuurd. De stations kunnen echter ook achter elkaar worden geplaatst, waardoor een productiestraat wordt gevormd.

In het Nederlandstalige werkboek wordt naast de te maken opdrachten ook ingegaan op de theorie van de automatisering. In de software kan de student schematisch de te volgen stappen optekenen om deze vervolgens in de simulatiesoftware te testen, hierna kan deze bewerking naar het station worden verzonden. Via een eenvoudige EasyPort worden de gegevens vervolgens van de PC naar de stations verstuurd.

Het programmeren van de handelingen kan worden beschouwd als de basis van de pneumatiek. Daarnaast is in de software een volledige 3d simulatie beschikbaar. Hierin worden de drie stations in 3d weergegeven en kan de geprogrammeerde handeling op het scherm worden gesimuleerd.

Onderdelen MecLab® MecLab® van Festo bestaat uit de volgende onderdelen:

• 3x Station • 1x Compressor ( optioneel ) • 3 x EasyPort ( interface naar de PC ) • 3 x 24Volt voeding • Nederlandstalig WIA werkboek op CD-ROM • Gereedschap en producten • 3x Systainer

Onderstaand worden de drie stations van MecLab® afgebeeld. De stations kunnen volledig worden aanpast naargelang de wensen van de klant. De verschillende onderdelen zijn zo gemonteerd, dat deze door middel van de bijgeleverde gereedschappen eenvoudig zijn te verplaatsen. Zo kan iedere denkbare combinatie worden gevormd.

Elk station wordt met een systainer geleverd, waardoor ze gemakkelijk en veilig zijn op te bergen. Bovenstaande onderdelen zijn op aanvraag ook afzonderlijk leverbaar. Zo kan bijvoorbeeld ook een los station worden aangeschaft,  er kan ook exclusief een compressor worden geleverd.

Site licentie / Netwerkversie De WIA software wordt als locatie licentie aangeboden, een netwerkversie is optioneel. Dit biedt de volgende voordelen: • Site licentie. U koopt een licentie voor een onbeperkt aantal computers per locatie. • Betere beheerbaarheid van programma (updates, onderhoud). • Software vrij kopieerbaar voor lesdoeleinden (thuisgebruik docenten/studenten).

Informatie aanvragen