Logicsim Pneumatiek

Inleiding
Elektro-pneumatiek / Mechatronica wordt breed toegepast in de industrie. Van simpele cilinders tot lopende bandsystemen. Deze elektro-pneumatische schakelingen worden aangestuurd door Programmable Logic Controllers (PLC’s).

Het ontwerpen, programmeren en simuleren van elektro-pneumatische schakelingen en PLC’s geschiedt m.b.v. computerprogramma’s. Het gebruik van een dergelijk programma leidt tot lagere kosten. Schakelingen kunnen sneller worden ontworpen, het risico op programmeer-fouten wordt gereduceerd en materiaalkosten worden geminimaliseerd.

In de techniekprojecten in het VMBO ligt de nadruk op ICT, de koppeling tussen software en hardware. WIA Educational is gespecialiseerd in werkplekken waarin de koppeling van hardware en software centraal staat. Er wordt gekozen voor kwalitatief sterke educatieve hardware in combinatie met WIA’s educatieve software.

Hoe werkt LogicSIM Pneumatiek?
Met de WIA LogicSIM Pneumatiek software ontwerpt en simuleert u een elektro-pneumatische schakeling. De componenten selecteert u uit de bibliotheken en plaatst u op het werkscherm. Vervolgens verbindt u de componenten met leidingen en bedrading.

Tevens kunt u in LogicSIM Pneumatiek de schakeling laten aansturen door een PLC. De PLC kunt u programmeren middels logische poorten. Als alle componenten en verbindingen geplaatst zijn, kan de schakeling worden gesimuleerd. Op deze wijze kunt u controleren of de schakeling op correcte wijze zal werken. Uiteindelijk kunt u met WIA LogicSIM pneumatiek de werkelijke schakeling aansturen. Met één druk op de knop kan de ontworpen schakeling worden verstuurd naar het hardwaremodel.

Waarom LogicSIM Pneumatiek gebruiken?
WIA LogicSIM Pneumatiek is een eenvoudig, Windows georiënteerd elektro-pneumatisch software pakket.
• Eenvoudig opbouwen van een elektro-pneumatisch schema.
• Uitgebreide bibliotheken met pneumatische componenten.
• Ontwerpen en simuleren in één scherm. Bij een simulatie wordt de werking tijdens het ontwerpen van het schema visueel gemaakt.
• Mogelijkheid tot PLC programmeren met logische poorten.
• Software site licentie. U koopt een licentie voor een onbeperkt aantal computers per locatie.
• Door de eenvoudige opbouw toegankelijk voor cursisten van elk niveau.
• Mogelijkheid tot netwerkversie voor eenvoudiger beheer van het programma.

Wie maken er gebruik van LogicSIM Pneumatiek?
WIA LogicSIM Pneumatiek wordt op alle opleidingsniveaus gebruikt, van VMBO tot HBO en beroepsopleidingen. Enige voorkennis van elektro-pneumatische componenten is vereist.

Complete leerplek elektro-pneumatiek
WIA Educational biedt complete werkplekken aan. Naast de WIA LogicSIM Pneumatiek software bieden we ook bijbehorende hardware en documentatie aan. De aangeboden hardware is van FESTO Didactic. U kunt kiezen voor de standaardopstelling, maar ook specifieke wensen doorgeven.

De hieronder afgebeelde werkplek is slechts een voorbeeld van alle mogelijkheden. Het model is volledig aan te passen aan de wensen van de klant.

De documentatie bestaat uit handleidingen, werkboeken en antwoordenboeken. De leerlingen kunnen m.b.v. de documentatie zelfstandig een schakeling ontwerpen en simuleren. Met deze leerplek kunnen scholen ruimschoots voldoen aan de eisen die o.a. gelden voor het VICTO® project, Techniek Breed en Technologie voor de Gemengde leerweg in het VMBO.

Eindtermen voor elektro-pneumatiek (sturen en regelen):
• Pneumatische schakelingen
• Elektro-pneumatische schakelingen
• Sensoren en actuatoren
• Het gebruik van een PLC
• Programmeren van een PLC m.b.v. logische poorten
• Volgorde besturingInformatie aanvragen